Anoreksiya Nervoza Belirtileri ve Tedavisi
Zayıflık hastalığı olarak bilinen bu hastalık, genellikle kendini olduğundan çok fazla kilolu görme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Anoreksiya Nervoza vakalarına bakıldığında çoğunlukla ergenlik çağında başlar ama nadir de olsa yetişkinlik döneminde de görülebilir. Anoreksiya tedavi edilmediği zaman hayati tehlikelere neden olabilir. Çoğunlukla bayanlarda görülen bu hastalık, son dönemlerde değişen fiziksel güzellik ve sosyal çevreye kabul kriterleri nedeniyle erkeklerde nadirde olsa rastlanmaktadır.
Anoreksiya hastası kişi aşırı zayıf olmasına karşın kendini kilolu olarak algılar. Beden imajı bozulmuştur ve kendini şişman olarak gördüğü için kilo verebilmek adına sağlıksız her yolu dener. Yemek yemeyi reddeder, aşırı spor yapar, aşırı yavaş yemek yer ya da kendini aç bırakır. Bu nedenle bu hastalığın hem zihni hem de bedeni etkileyen bir hastalık olduğu söylenebilir. Çok zayıf olmaları hatta kimi zaman yaşam ve ölüm arasında bir yerde olmalarına rağmen hastada kilo ile ilgili takıntılı- obsesyonel bir durum söz konusudur.
Anoreksiyalı hastalarda beden algı bozukluğu sadece hastalığını reddetme ve kendinin zayıf olduğunu reddetme şeklinde görülmez. Zaman zaman da zayıflıklarını kabul etmelerine rağmen vücutlarının belirli bölgelerinin olduğundan büyük olduğuna inanma şeklinde de görülebilir. Beslenme ile ilgili yeme bozukluğu olsa da sorun sadece yeme düzeni ile ilgili değildir. Duygusal sorunların, mükemmeliyetçiliğin ve ilişkilerde kendine olan güvensizliğin de devrede olduğu bir bozukluktur.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri
- Fazla kilolu olmamalarına rağmen kendi bedenleri ile ilgili tüm algıları bozulduğu için olduğundan çok daha kilolu olduklarını düşünürler.
- Kilo almaktan çok korkarlar. Şişmanlık ise onlar için felakettir.
- Kilo almamak için sağlıksız beslenme, kendini aç bırakma gibi zararlı alışkanlıklara yönelirler.
- Toplum içerisinde yemek yemeyi çok fazla tercih etmezler. Eğer toplum içerisinde yemek yiyeceklerse ya çok küçük porsiyonları tercih ederler ya da tok olduklarını söyleyip yemek yememeyi tercih ederler.
- Aşırı zayıflıkları nedeniyle çok güçsüz ve halsizdirler. Özellikle adet düzensizliği, saç dökülmesi, aşırı tüylenme ve bağırsak problemleri çok fazla görülür.
- Normal porsiyonlarda yemek yerlerse de mide bulantısı ve şişkinlikten şikayetçi olurlar.
- Cinsel gelişimlerinde de sorun görülebilir. Anoreksiya hastalarında cinsel isteksizlik ve diğer cinsel sorunlar gözlenebilir.
- Sürekli spor ya da ağır egzersizler yaparlar ve sık sık tartılırlar. Kilo onlar için bir takıntıdır artık. Ayna karşısında çok vakit geçirirler ya da tam tersi kendilerini çok kilolu buldukları için aynaya bakmaktan kaçınırlar.
Anoreksiya-tedavisi Anoreksiya-nedir
Anoreksiya Nervoza Tedavisi
Bu hastalığın tedavisinde her şeyden önce hastanın genel tıbbı durumu, fiziksel belirtileri ve bulguları, diğer ruhsal sorunlar ve bozukluklar bir bütün halinde değerlendirilmelidir. Yapılacak Anoreksiya Nervoza tedavisi ise tüm bu değerlendirme sonuçlarına göre planlanmalıdır.
Anoreksiya tedavisi sürecinde medikal desteğin, psikoterapi desteğinin ve beslenme danışmanlığının bir arada olması çok daha etkili olacaktır. Çünkü hastalığın başlangıcında hasta bu durumun patolojik olduğunu inkar edecektir. Böyle bir durum karşısında ilk önce psikoterapi ile hastanın değişimle ilgili inkar ve direncinin değiştirilmesi, ailenin ve kişinin bilinçlenmesi ile tedavi motivasyonunun sağlanması amaçlanır. Bu süreçte eğer hasta her türlü yaklaşıma karşın tedaviyi reddederse ve yaşamı tehdit eden bir durum da ise hastanın zorunlu olarak hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilmektedir.
Hastanın tedaviye uyumu sağlandıysa bu süreçte ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi ile hastanın beslenmesini düzenlemek ve kilo alımını sağlamak amaçlanır. Hastalığın tekrarının önlenmesi için psikoterapinin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu bilişsel davranışçı terapilerde kontrol kaybına ilişkin korkular, yemekle ilgili inançlar, beden imajı, kendine güven, kendi ve dış dünya ile ilgili negatif inançları üzerinde çalışılır.
Özellikle ergenlik dönemindeki Anoreksiya hastasının ailesinin de tedavi sürecinde üzerine düşen görevler vardır. Bu nedenle ailenin de bu konu hakkında bilinçlenmesi, yapılacak olan tedavi planını öğrenmesi ve evde uygulayabilmesi çok önemlidir. Bu hastalık kronik bir şekilde çok uzun yıllar görülse de bir çok hasta yıllar sonra iyileşmektedir. Bu nedenle Anoreksiya tedavisi sürecinde asla hastadan umut kesilmemelidir.
Anoreksiyalı Birine Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Anoreksiya hastası ailenizden biri, yakınınız ya da arkadaşınız olsa da onun için atabileceğiniz ufak adımlar ve destekler elbette var. Onun bu zorlu yolculuğunda yalnız olmadığını hissetmesi dahi ona büyük bir güç verecektir. Peki, Anoreksiya tedavisi gören ya da Anoreksiya hastası olduğunu düşündüğünüz birine nasıl yardım edebilirsiniz?
- Öncelikle ona mutlaka zaman ayırın, onu dinleyin ve yargılamadan sadece anlamaya çalışın.
- Onu zayıf olduğuna ikna etmeye çalışmak boşa kürek çekmekten farksız olacaktır. Bunun yerine onunla ilgili endişelerinizi paylaşmanız, onu yargılamak yerine korkularınızı samimi ve dürüst bir şekilde anlatmanız daha etkili olacaktır. Beslenme düzenindeki yanlışlığın ya da aşırı spor yapmasının sağlığı için ne derecede tehlikeli olacağı hususunda endişeli olduğunuzu onunla paylaşabilirsiniz.
- Onu bir uzmandan yardım alması konusunda teşvik edebilir, aşırı baskı uygulamadan ikna etmeye çalışabilirsiniz.
- Anoreksiya hastası bir kişiyi yargılamak ya da suçlamak her zaman ters tepecektir. Suçluluk hissetmesi ya da bu durumdan utanması sorunlarını daha da büyütecektir.
- İnandırıcı olmayan telkinler yerine her zaman onun yanında olacağınızı ve onun iyiliğini istediğinizi samimi bir şekilde hissettirebilirsiniz.
Eğer birine yardımcı olmak veya kendinizde olduğundan şüpheleniyorsanız Hemen Ankara Psikolog ile iritibata geçebilirsiniz.