Ankara Terapi – Ankara Psikolog

Psikolojik Danışman Nasıl Olunur

Psikolojik Danışman Nasıl Olunur

Psikolojik danışman bireylerin hedeflerine yön vermelerine yardımcı olduğu kadar herhangi bir problemlerini çözümlemesin de doğru kararlar almasına en çok da kendini anlamasına yardımcı olur. Psikolojik danışmanlığın amacı sorunları doğrudan çözmekten ziyade danışana yeni çözümler üretmeye yöneliktir.

Psikolojik Danışman Olmak İçin Hangi Bölümlerden Mezun Olmalıyız?

Eşit ağırlık puan türünde bulunan 4 yıllık PDR bölümü ya da aynı puan türünde çoğunlukla tercih edilen Psikoloji bölümünden mezun olma şartı bulunmaktadır.

Psikolog Nasıl Olunur ?
Psikolojik Danışman Nasıl Olunur ?

Psikolojik Danışmanlık Yapabilmek İçin Hangi Niteliklere Sahip Olmak Gerekir?

Psikolojik danışmanların bu mesleği icra etmesi için belli başlı niteliklere sahip olması gerekmektedir. Bu durumun başında tabii ki de iyi bir iletişim kabiliyeti olması yer alır. İletişimin en temel dayanağı dinlemektir. Danışanlara karşı empati kurma durumunun yüksek derecede  stres yönetme kabiliyetine de rahatlıkla sahip olunabilir.

Psikolojik Danışmanların Görevleri Nelerdir?

Psikolojik danışanların öncelikli görevi, kendisine danışan kişileri dinlemek ve danışanın da kişisel sınırlarını koruyarak sorular yöneltmektir. Vakalardaki durumları analiz edebilmek için gözlemci teknikler ile duruma yaklaşılmalıdır. Gerektiğince sadece danışandan ziyade diğer ebeveynler ile birlikte  bir oturum düzenleyerek aile terapisi yapılabilir. Danışanın kendi davranışlarını değiştirmesinin nasıl hissettirdiği ve nasıl değişikliklere yol açtığını çözümlemek için davranış terapisi uygulanabilir. Bilişsel davranış terapisi olarak da adlandırılan bu yöntem özellikle; fobi, depresyon vb. sorunlarda oldukça etkili bir terapi yönetimidir. Bu yöntem sadece danışandan ziyade grup, çift ve aile terapilerinde de kullanılmaktadır.

Danışanlara karşı yardımcı olabilecek bir başka yöntem ise danışanların yanlış düşüncelerle yüzleşmesine olanak sağlayan bilişsel terapidir. Örneğin topluluğa hitaben konuşmakta zorluk yaşayan bir birey ile en sık rastlanılan durumların başında gelen insanlarla selamlaşma konusunda çekingenlik duyan birey aynı ruh durumuna sahiptir.  “Sesim konuşunca kısık çıkacak, kimse benimle arkadaş olmak istemiyor veya sunumumu kimse beğenmeyecek vb.” Bu düşünceler içerisindeyken kişi yoğun bir kaygı yaşayabilir. Bu olay kaygı bozukluğu içerisinde değerlendirilen sosyal fobi başlığından bir örnek olarak verilmiştir. Bireyin aklından geçen bu düşünceler nihayetinde davranışlarını etkiler. Bu durumu çözümlemek için duygu-düşünce-davranış arasındaki bağı kurarak olumsuz düşünceleri, daha gerçekçi ve olumlu olanla değiştirmek Bilişsel Davranış Terapisi olarak adlandırılır. Son olarak psikolojik danışmanlık mesleğini icra etmek isteyen adayların kendini yetkin gördüğü birçok alanda çalışma imkânı vardır.

 

Psikolojik Danışmanlık İçin İş İmkânları Nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ya da özel eğitim kurumlarında rehber öğretmen olarak ve özel psikolojik danışma merkezlerinde uzmanlık alanına göre psikoterapist olarak görev alabilirler. Bunun yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğünde, Çocuk Şube ve Büro Amirliklerinde de psikolojik danışmanlık yapabilirler. Hukuk alanında çalışmak isteyen bireyler ise Denetimli Serbestlik Şubeleri ve Cezaevlerinde, Aile ve Çocuk Mahkemelerinde Pedagog olarak görev alabilirler.

 

Psikolojik Danışmanlarımız dan randevu talep edebilirsiniz.

 

Psikolog Randevu Oluştur

Exit mobile version