Bağımlılık
Bağımlılığın üstesinden gelmek, sorunun var olduğunu kabul etmekle başlar. Bu zor bir adım olabilir, ancak iyileşme yolundaki en önemli adımdır. Bu noktaya gelmek kolay değil, ancak hayatınızı değiştirmek ve ayık olmak için samimi bir arzunuz varsa, bağımlılık tedavisi hakkında düşünmeye başlamanız gerekecektir.
BAĞIMLILIK TEDAVİSİ DETOKS İLE BAŞLAR
Alkol veya uyuşturucu gibi bir maddeye bağımlılığınız varsa, terapinize başlamadan önce muhtemelen detoks yapmanız gerekecektir. Bu, bağımlı olduğunuz maddeyi bırakmak ve ardından tüm izlerinin vücudunuzdan çıkmasını beklemek anlamına gelir.
Detoks hiçbir zaman kolay değildir, ancak her bir kişiyi nasıl etkileyeceği, kötüye kullanılan madde, kişinin bağımlı olduğu süre, kişinin maddeyi ne kadar yoğun şekilde kötüye kullandığı, kişinin yaşı gibi bir dizi faktöre bağlı olacaktır.
Detoks, hafif ila şiddetli arasında değişen bazı hoş olmayan yoksunluk semptomlarına neden olabileceğinden, bunun tıbbi uzmanların gözetiminde denetimli bir tesiste gerçekleştirilmesi en iyisidir.
REHABİLİTASYON
Hem yatarak hem de ayaktan rehabilitasyon programları, uyuşturucu veya alkol bağımlılığından kurtulmak isteyenler için uygundur. Çoğu uzman, dikkat dağınıklığından uzak bir ortamda iyileşmeye yoğun ve konsantre bir yaklaşım sağladığından, yatarak tedavinin hastalara ayık kalma konusunda en iyi şansı verdiğine inanır. Ancak, herkes çeşitli nedenlerle yatarak tedaviden yararlanamaz. İyi haber şu ki, ayakta tedavi programları da bağımlılığı yenmek isteyenlere en üst düzeyde bakım sunuyor. Tek fark, hastanın tesiste geçirdiği zamandır. Hem yatarak hem de ayakta tedavi programlarında profesyonel danışmanlar ve terapistler tarafından sağlanan tedaviler benzer olacaktır ve hastaların bağımlılıklarını uzun vadede aşmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bağımlılık tedavisi söz konusu olduğunda, çeşitli tedaviler mevcuttur.
ACİL DURUM YÖNETİMİ
Acil durum yönetimi, öncelikle genç bağımlılığı tedavi etmek için kullanılan bir terapi türüdür. Bir ödül ve sonuçlar sistemi üzerinde çalışır ve genç bağımlılar genellikle ayıklığın kendi ödülü olduğunu göremedikleri için, iyi davranışlar için ödüllendirilmeye ve istenmeyen davranışların sonuçlarıyla yüzleşmeye daha iyi tepki verme eğilimindedirler. Acil durum yönetimi, genç bağımlılara hastalıklarının üstesinden gelmek istemeleri için bir neden verir.
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
Bilişsel davranışçı terapi, bir bağımlılık terapi aracı olarak çok popüler hale geldi. Bağımlıya davranışını nasıl değiştireceğini öğretmeyi amaçlar. Terapistler, bağımlılığa neden olan uyumsuz davranışları belirlemesine yardımcı olmak amacıyla hastanın yanında çalışır. Hastaya daha sonra bağımlılığın üstesinden gelmek için bu olumsuz davranışları olumlu olanlarla nasıl değiştireceği öğretilir. Buradaki fikir, tekrarın olumlu davranışları daha doğal hale getirmeye yardımcı olmasıdır.
AİLE TERAPİSİ
Bağımlılık, bireyden daha fazlasını etkileyen bir hastalıktır. Ailenin dinamikleri üzerindeki yıkıcı etkisinden dolayı genellikle bir aile hastalığı olarak anılır. Yatan ve ayakta tedavi gören hastaların çoğu, tüm ailenin iyileşmesine yardım edilmesi gerektiğini bildiklerinden, bir tür aile terapisi sağlayacaktır. Bağımlılık ve altta yatan herhangi bir sorun, herkesin ilerlemesine ve birbirlerine nasıl yeniden güveneceğini öğrenmesine yardımcı olacağı umuduyla aile terapisi sırasında ele alınacaktır.
BÜTÜNSEL TERAPİLER
Bağımlılık terapisinde danışmanlık ve grup terapisi seanslarından daha fazlası vardır. Bütünsel terapi, bağımlılık tedavisinde çok etkili olduğu için son zamanlarda çok popüler hale geldi. Bütünsel terapiler, yoksunluk belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur ve kişiyi sadece bağımlılıktan ziyade bir bütün olarak tedavi etmek için tasarlanmıştır. Akupunktur, hipnoz, masaj, gevşeme ve meditasyon teknikleri, yoga, beslenme terapisi, müzik terapisi ve sanat terapisi dahil olmak üzere rehabilitasyon klinikleri tarafından kullanılan çeşitli bütünsel terapi türleri vardır.
Bütünsel terapiler stres düzeylerini azaltma eğilimindedir ve genellikle nüksetmenin nedeni olan can sıkıntısını gidermede etkilidir. Akupunktur gibi terapiler kaygıyla mücadelede faydalıdır ve hipnoz, hastaların bağımlılıklarıyla başa çıkmalarına olanak tanıyan stratejiler geliştirmelerine yardımcı olmak için kullanılabilir.
Meditasyon, iyileşen bağımlıların cezbedici şeylerle savaşmak için cephaneliklerinde bulundurdukları en güçlü silahlardan biridir. Ayık kalma konusunda ciddi olanlar, alkol veya uyuşturucu kullanma dürtüsü hissettiklerinde meditasyon yapabilirler. Egzersiz, nüksetmeye karşı mücadelede de çok faydalıdır ve birçok rehabilitasyon kliniği, hastaları günlük egzersiz rutinlerine katılmaya teşvik eder.
Ankara Psikolog olarak bağımlılık uzmanlarımız tarafından sağlanan tedavi ile sizleri en kısa zamanda daha sağlıklı günlere kavuşturmaya söz veriyoruz. İlk aramanızdan bakım sonrası sürece kadar yolculuğunuz boyunca size destek olmak için hazırız. Bağımlısı olacağınız tek şey sağlıklı yaşam olsun…
Ankara Bağımlılık Tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak için randevu talep edebilirsiniz.
Bir yanıt yazın