Narsistlik Nedir?

Narsistlik Nedir?

Narsistlik Nedir

Narsizm, kaba tabir ile kişinin kendine tapması demektir. Kendi duygularını, düşüncelerini, hareketlerini önemseyen; başkasının ne düşündüğü dahi umutların da olmayan kişilere söylenen ruhsal bir bozukluktur. Bu bozukluğun tıp adındaki dili Narsizmdir, bu davranışları gösteren kişilere de narsist denir.

Kişinin kendine aşık olması olarak da açıklanan bu duruma sahip olan insanlar toplumda çok sık şekilde görülmemektedirler (yüzde bir.).

İlk olarak 1968 yılından açıklanan, literatüre giren bu rahatsızlığın bir diğer ismi de megalomanidir. Kısa adı NKB olan Narsistik Kişilik Bozukluğuna sahip olan kişiler kendi ellerinde bulunan güç ve kuvveti başkalarını ezmek için kullanırlar, kendilerini herkesten daha prestijli ve üstün görürler ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmekten zevk alırlar. Onlara göre onlardan daha düşük seviyede olan insanların hiçbir değeri yoktur. Narsistlik nedir sorusuna kısaca cevap verdik, gelin bir de narsist kişilerin genel özelliklerine bakalım.

Narsistlerin Genel Özellikleri

  • Hiç kimseyi dinlemezler, kendi kafalarına göre hareket etmeye bayılırlar. Sizi dinleseler bile ya eksik dinlerler ya da sırf sözünüzü bitirin diye sizi beklerler.
  • Kurallar umurlarında değildir. Bu kişilerin yalnızca kendi kuralları vardır.
  • Cömert gibi gözükürler ancak bu cömertliklerinin altında yatan neden, size para ödetmeyerek sizi ezmek ve sizi ona kendilerine karşı mahcup hale getirmektir.
  • Narsistlerin genel özelliklerinden birisi de her zaman en güzel, en özel, en zeki ve en yakışıklı kişinin kendileri olmalarıdır. Onlara göre dünya üzerinde bulunan bütün ‘en’ler onlara aittir.
  • Utanma hisleri aşırı zayıftır. Böyle bir duygudan yoksun şekilde yaşarlar, çoğu zaman çevrelerindeki insanlar onlar adına utanırlar.
  • Ukaladırlar ve eleştiriye kesinlikle gelemezler. Onları eleştirdiğiniz de ya da onlara ters bir davranış gerçeklestirdiginiz de karşınızda birer canavar buluverirsiniz.
  • Narsistlerin genel özellikleri başlığında değinecegimiz son madde, arkadaşlarının da onlar gibi muhteşem olmaları. Onlara göre en iyi arkadaş gurubuna onlar sahiptirler.

Narsistligin Tedavisi

Narsistligin Tedavisi yapılırken ilaç kullanılmaz. Hasta, dinamik psikoterapi ile tedavi edilir. Burada psikoloğun sabırlı ve deneyimli olması önemlidir zira narsist hastalar çok zor hastalardır. Psikologlardan dahi kendilerini övmelerini, taktir etmelerini isterler.

Psikologlar narsistliğin tedavisi sırasında kişinin kendisinin övülmesine ihtiyaç duyduğunu kişinin farkına varmasını sağlar. 2 ila 4 sene arasında süren bu tedaviler boyunca psikolog kişinin ruhunda yarattığı sahte kişilikleri bir bir yıkmaya çalışır.

Bir yanıt yazın

Soru Sor
Hemen ücretsiz ön görüşme oluşturun!
Hemen ücretsiz ön görüşme oluşturun!