Ankara_Psikolog_Ümitköy

Psikolojik Dayanıklılık

Psikolojik Dayanıklılık

Psikolojik Dayanıklılık

Psikolojik Dayanıklılığın Hayatımızdaki Önemi

Bazı insanlar başlarına gelen can sıkıcı olaylar, travmalar, haksızlıklar neticesinde ayağa kalkamayacak derecede yıkılırlarken, bazıları bunlar ile daha rahat başa çıkıp üzerlerinden yükselebiliyorlar. Peki nedir bu insanların birbirlerinden farkları? Cevabı: gelişmiş bir “psikolojik dayanıklılık”.

Hayat karşımıza ne bir yol haritası ile ne de sıkıştıkça açık bakabileceğimiz çözüm kitabı ile geliyor. Yolculuğumuz süresinde pek çok sıkıntı, haksızlık, kalp kırıklığı ve üzüntü ile karşılaşıyoruz. Belki de her gün engebeli yollar, kapalı geçişler, tıkalı yollar ile boğuşmamız gerekebiliyor. Bu engel ve zorluklar ne kadar ağır ve zor olurlarsa olsunlar, insan bir şekilde başa çıkmayı ve hayatına devam etmeyi öğreniyor. İşte burada psikolojik dayanıklılık devreye giriyor.  

Zihinsel dayanıklılık (zihinsel güç) da psikolojik dayanıklılık kadar önemlidir. Hatta zaman zaman aynı anlamda kullanılır. Zihinsel olarak dayanıklı kişiler, kendilerine güvenirler ve olaylara pozitif tarafından bakmaya eğilimlidirler. Bu kişilerin önceliği, her yaşanılandan kendilerine bir ders çıkartmaları ve bu doğrultuda ilerlemeleridir. Kolaylıkla risk alırlar ve bu risklerin sonuçlarını tecrübeye çevirip faydalanırlar.  Aradaki fark ise şudur; psikolojik dayanıklılığı gelişkin kişiler, karşılarına çıkan zorluk ve tersliklerden sonra kolayca ayağa kalkarlarken zihinsel dayanıklılığı olan kişiler daha en başında bu tersliklerden kaçınmayı da başarabilmektedirler. Zihinsel olarak dayanıklı olanlarda doğal olarak psikolojik dayanıklılık da mevcut iken, sadece psikolojik dayanıklılık geliştirmiş kişilerde zihinsel dayanıklılık olmayabiliyor.

Psikolojik Dayanıklılığı Geliştirmek

Aynı kas geliştirmek gibi, psikolojik dayanıklılığı geliştirmek de emek ve zaman ister. Bağlantı kurmak, kendine bakmak, sağlıklı düşünmek gibi alışkanlıkları kazanmak en gerekli adımlardır.

İlişkilere öncelik vermek ve diğerleriyle sağlıklı bağlantılar kurmak, güvenilir kişilerle ilişkiler kurmak ve sürdürmek önemlidir. İnsanlar, kendilerini dinleyen, duygularını önemseyen kişilerle bağ kurdukça dayanıklılığını geliştirir.

Bedenine ve kendine iyi bakmak da en önemli adımlardandır. İyi beslenmek, yeterli su içmek ve uykuya dikkat etmek, egzersiz yapmak gibi seçimler, bedenin stres ile savaşmasında çok önemli rol oynamaktadır.

Yoga ve meditasyon yapmak, dua etmek, içe dönmek gibi ruhsal faaliyetler de dayanıklılığı geliştiren alışkanlıklardır.

Acıyı maskelemek için başvurulan alkol, uyuşturucu gibi alışkanlıklar, derin yaralara bant yapıştırarak iyileşmelerini beklemek gibidir ve bunlardan kaçınılması tavsiye edilir. Stresi hissetmekten kaçmaya çalışmak yerine üzerinde çalışmak ve yönetmeyi öğrenmek daha doğru sonuçlar veren bir yoldur.

Başkalarına yardımcı olmak, birilerinin mutlu ve huzurlu olmalarına yardımcı olmak her zaman insana iyi gelen ve dayanıklılığını artıran bir alışkanlıktır.

Zor zamanlarda, hislerin farkına varmak ve ‘şu anda bu problemi çözmek için ne yapabilirim?’ diye sormak da çözümün bir parçasıdır. Eğer sorunlar çözmek için fazla büyükse, başa çıkılabilecek parçalara bölerek teker teker üstesinden gelmeye çalışmak mantıklı bir yaklaşımdır.

Hayattaki değişimleri kabul etmek en önemli dayanıklılık adımlarından biridir. En çok acıyı karşı koyarak yaşarız. Değişimleri kabullenebilmek, yeni durumlara huzurlu bir biçimde adapte olabilmeye, geleni olduğu gibi kabul etmeye yardımcı olur.

Her zaman pozitif olmak kolay değildir. Fakat, her durumda olumlu bir taraf bulmak ve olmulu yönden bakabilmek, dayanıklılığı artırmaya yardımcı olur.

Geçmişe baktığımızda ya kendimizi ve başkalarını suçlar ya da kendimize acırız. Bunun yerine geçmişte olan bitene tarafsız bir gözle bakıp olanlardan kendimize dersler çıkartmak her zaman işe yarayan bir alışkanlıktır. Bu tutum sayesinde, bir sonraki zorluğun üstesinden nasıl gelebileceğimizi öğrenmemiz mümkün olabilir.

Profesyonel yardım almak da başvurulabilecek çarelerden biridir. Kendimiz olumlu çözüme ulaşamıyorsak uzman bir psikologdan yardım alma yoluna gitmeliyiz. Bu konunun tecrübeli uzmanları, kişinin yüklerini hafifleten yollar gösterebilir ve dayanıklılığı geliştirmede yardımcı olabilirler. 

 

Psikolog randevusu oluşturmak için tıklayın.     

Bir yanıt yazın

Soru Sor
Hemen ücretsiz ön görüşme oluşturun!
Hemen ücretsiz ön görüşme oluşturun!