Anksiyete Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Anksiyete Nedir?
Anksiyete, vücudun bir tehdide veya algılanan tehdide fiziksel tepkisidir. Aşırı korku, endişe veya takıntılı düşünme gibi zihinsel tepkilerin yanı sıra kalp çarpıntısı, hızlı nefes alma, midede kelebekler ve enerji patlamasına neden olur.
Herkes zaman zaman anksiyete yaşar. Bize kaçmak için enerji ve uyanıklık vererek tehlikeden kaçınmamıza yardımcı olur. Ancak bazı insanlar için endişeli duygular kaybolmaz. Durumları gerçekte olduğundan çok daha kötü görebilirler ve kaygıları konsantre olma, uyuma ve sıradan görevleri yerine getirme yeteneklerini etkiler. Bu duygular anksiyete bozukluklarından kaynaklanabilir.
Anksiyete bozuklukları, dünyada en yaygın akıl sağlığı koşulları grubudur ve hayatlarının bir döneminde ortalama 4 kişiden 1’ini etkiler.
Anksiyete bozukluklarının yaygın türleri şunlardır:
Yaygın anksiyete bozukluğu: Sağlık, iş veya finans gibi bir dizi olağan konu hakkında aşırı, kontrol edilemeyen endişe.
Sosyal fobi veya sosyal anksiyete bozukluğu: İnsanların utanma veya reddedilme korkusuyla sosyal veya performans durumlarından kaçınmasına neden olan bir bozukluk.
Panik bozukluğu: Ani yoğun mantıksız korku atakları, nefes darlığı, baş dönmesi ve diğer fiziksel semptomlar olan düzenli panik ataklar.
Agorafobi: Panik atak geçirme korkusu nedeniyle belirli durumlardan kaçınmak (agorafobi genellikle panik bozukluğu ile ilişkilidir).
Spesifik fobiler: Hayvanlardan, böceklerden, yerlerden veya insanlardan korkma gibi yalnızca belirli bir durum için geçerli olan mantıksız korkular. Örneğin, klostrofobi, kapalı veya kapalı alanlardan belirli bir korkudur.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB): Anksiyete ile başa çıkmanın bir yolu olarak tekrarlayıcı, rutin davranışlara neden olan istenmeyen düşünce ve dürtüler.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB): Travmatik bir yaşam olayı yaşadıktan veya tanık olduktan sonra korku ve kaçınma duygularının kaybolmaması. Üzücü anılar, geri dönüşler, kabuslar ve uyku güçlüğü içerir.
Bir Uzmana Ne Zaman Başvurmalısınız?
Anksiyete günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bir doktorla veya bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşmak, doğru desteği almanın ve tedavi seçeneklerini anlamanın ilk adımıdır.
Randevunuza gidene kadar bir süre belirtilerinizi yazmanız yardımcı olabilir, bu nedenle bir doktora veya ruh sağlığı uzmanına neler yaşadığınızı açıklamak daha kolaydır. Kapsamlı bir anksiyete bozukluğu teşhisi koymalarına yardımcı olacaktır.
Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?
Hangi anksiyete tedavilerinin sizin için işe yarayacağı size, ne tür bir anksiyete bozukluğunuz olduğuna ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Düzenli fiziksel egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri yaparak hafif kaygıya yardımcı olabilirken, daha ciddi vakalar ilaç gerektirebilir.
Bakımınızla ilgilenen kişiler arasında doktorunuz, bir psikiyatrist veya psikolog, ruh sağlığı hemşiresi veya başka türden bir danışman yer alabilir.
Doğru bakım ile iyileşme mümkündür. Yaygın tedaviler ve kaygıyı yönetmenin yolları şunları içerir:
- Psikolojik terapi
Anksiyete, kaygıya neden olan sorunlu düşünme kalıplarını değiştirmek için tasarlanmış bilişsel davranış terapisi (BDT) veya davranış terapisi dahil olmak üzere farklı terapiler kullanılarak tedavi edilebilir. Bu, korkulan durumlarla birlikte gelen kaygıyı azaltmak için sizi yavaş ve güvenli bir şekilde bu durumlara maruz bırakma yöntemi olan ‘duyarsızlaştırma’yı içeren BDT’nin bir bileşenidir.
Anksiyete için diğer terapi türleri arasında kişilerarası terapi (ilişkilere odaklanma), kabullenme ve bağlılık terapisi ve anlatı terapisi (hayatınızı tanımlamak için kullandığınız hikayeleri anlama) yer alabilir.
Yukarıda sizlere verdiğimiz yöntemler sayesinde anksiyeteden kurtulmak sizler için kolay olabilir. Tedavi almaya karar verdikten sonra Ankara Psikolog ile iletişime geçerseniz işler çok çok daha kolay ilerleyebilir. Çünkü Ankara Psikolog yetkin ve deneyimli kadrosu ile anksiyeteleriniz size veda edene kadar hep yanınızda olacak. Tek yapmanız gereken iletişime geçmek.
Anksiyete tedavisi için psikolog yardımı talep edebilirsiniz. Ankara Çankaya bölgesi Anksiyete alanında yardım alabileceğiniz psikolog tavsiyeleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Write a Comment