Ankara_Psikolog_Ümitköy
monofobi nedir

Monofobi Nedir? Yanlız Kalma Korkusu Nedir?

Monofobi Nedir? Yanlız Kalma Korkusu Nedir?

Yanlız Kalma Korkusu

Sizde yalnız kalmaktan ya da kendinizi yalnız hissetmekten aşırı derecede korkuyorsunuz öyle değil mi? Hatta bunu bir takıntı haline dahi getiriyorsunuz. Monofobi’ye işaret eden bulgular olduğunu söylemeniz gerekiyor. Psikolojik bir hastalık olarak kabul edilen monofobi nedir, tedavisi var mı?

Kimi insan yalnızlıktan korktuğu gibi kimisi ise yalnızlığı adeta hayatının felsefesi gibi düşünür. Peki siz yalnızlıktan hoşlanır mısınız? Eğer ki bunun cevabı evet veya hayır ile sınırlı sanıyorsanız o zaman yanılıyorsunuz. Kimileri açısından bakıldığında yalnızlık, hoşlanmanın veya hoşlanmamanın ötesinde bir fobi! Nasıl ki karanlık, örümcek, yükseklik gibi çeşitli fobilerimiz varsa aynı şekilde yalnızlığın fobisi mevcut bunun da adı monofobi.

Kişilerde sıklıkla görülen anksiyete bozukluklarından biri olan fobi, gündelik yaşamı ve buna benzer bir şekilde yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Her ne kadar da ismine aşina olduğumuz ve hemen hemen her yerde rastladığımız fobilerin yanı sıra aynı zamanda adını sıklıkla duymadığımız fakat dünyada pek çok bireyin bu durumdan mustarip olduğu çeşitli fobiler var. Monofobi, diğer ismi ile yalnızlık korkusu bunlardan biridir.

Monofobi Nedir? Yanlız Kalma Korkusu Nedir?

Monofobi Nedir?

İsolofobi, Eremofobi, otofobi şeklinde isimlendirilen monofobi, kişinin yalnızlık kavramına ya da yalnızlık hissine karşı ileri derecede korku hissettiği ve bunu bir takıntı haline getirdiği psikolojik bir hastalıktır. Özellikle de ergenlik dönemindeki kişilerde çok daha sık rastlanan bu psikolojik hastalık, yetişkin bireylerde nadiren görülmektedir. Monofobik bir kişi, sadece yalnız olduğu esnada başına gelebilecek çeşitli kötü senaryolardan veya yalnızlığın birtakım dışlanmaya da sosyal çevrelerde istenmeyen birey ilan edilme durumu olmasından kaynaklı anksiyete hissedebilir.

Hissedilen anksiyete durumunun kaynağı ise her ne olursa olsun monofobik kişiler, insanları gerek fiziksel gerekse de duygusal bir koruma kalkanı şeklinde görür ve böylelikle kalkan görevi gören her bir bireyin daima yanında, etrafında olmasını ister.

Kişilerde Monofobi Oluşma Sebebi Nedir?

Herhangi bir bireyde monofobik rahatsızlıkların meydana gelmesinin sebepleri vardır;

  • Eğer ki kişi, daha önce travmatik bir durum yada olay ile karşılaşmış ise yaşamının ileriki evrelerinde monofobik kişilik özelliklerine sahip olabilir,
  • Eğer ki kişi, daha önce yalnız kaldığı bir esnada olumsuz bir şey yaşamış ise hayatının ileriki dönemlerinde yalnız kaldığında yine aynı şeyi yaşayabilecek mis gibi düşünür ve bu nedenle monofobik özellikler taşır,
  • Travmatik şekilde terk edilme durumunu yaşayan bir kişinin yalnız kaldığında ya da kendini yalnız hissettiğinde monofobi denilen psikolojik rahatsızlığın özelliklerinin tamamını ya da birkaç onu aynı anda ya da değişik zaman dilimlerinde yaşanması muhtemeldir.

Monofobik Semptomlar Nelerdir?

Psikolojik bir rahatsızlık olarak bilim dünyasından nitelendirilen monofobi hastalığının semptomları yine aynı şekilde yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Buna göre aşağıda maddeler halinde sıralayacağımız durumlardan bir ya da birkaçını aynı anda ya da değişik zaman dilimlerinde yaşıyorsanız monofobik kişi olabilirsiniz;

  • Bayılma hissi,
  • Hızlı kalp atışı,
  • Titreme,
  • Terleme,
  • Bağırsak hastalıkları,
  • Baş dönmesi,
  • Nefes darlığı ya da normalinden çok daha derin ve hızlı bir şekilde nefes alma (hiperventilasyon)

Monofobi Tedavisi Var Mı?

Kısa ve net bir şekilde söyleyelim ki evet, monofobi rahatsızlığının tedavisi var. Monofobi tedavi edilebilen bir psikolojik hastalıklar. Üstelik uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre monofobi rahatsızlığına sebep olabilecek travmatik bir geçmişi bulunmayan; ancak yine de kendisini monofobi’den mustarip hissine kapılan kişilerin de aynı şekilde bu tedaviden faydalanabileceğinin ve hatta faydalanması gerektiğinin altı çizilmektedir. Bir başka fobi tedavilerinde olduğu gibi, Monofobi tedavisinde de en çok önerilen tedavi yöntemi genel itibari ile maruz bırakarak tepki önleme olarak bilinir. Yani korkuların, takıntıların ve zorlamaların tetiklediği durumlar ortaya çıkarılarak kişinin terapisti tarafından adım adım bu durumlara maruz bırakıldığı ve zaman içerisinde aynı durumlara değişik tepki vermeyi öğrenerek iyileşme sürecine adım adım geçiş yapılmasının sağlanmasıyla mümkündür.

Psikologlarımızdan ücretsiz ön bilgi almak için randevu talep edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Soru Sor
Hemen ücretsiz ön görüşme oluşturun!
Hemen ücretsiz ön görüşme oluşturun!